Houten skeletbouw

Houtskeletbouw is een techniek waarbij een huis gebouwd wordt met een houten structuur. En dat heeft zo zijn voordelen op vlak van duurzaamheid, bouwproces en isolatie.

Afbeelding

Houtenskeletbouw

Bij een houten skeletbouw bestaat de structuur van het gebouw uit een skelet van houten balken met aan beide kanten een houten plaat of gipsplaat. Daartussen zit dan de isolatie.

Het is een interessante techniek met tal van voordelen.

Afbeelding

Snelheid

Snelheid is een belangrijke troef, ook in de bouw. Doordat veel van de structuur op voorhand geproduceerd wordt en er op de werf dus vooral gemonteerd moet worden, boek je een grote tijdwinst.

In België zijn de weersomstandigheden altijd een onzekere factor. Bij houten skeletbouw ben je daar minder van afhankelijk, aangezien veel voorbereiding in de fabriek gebeurt en de tijd op de werf minder lang is. Zo heb je meer ruimte voor andere werven en staan toekomstige eigenaars en bouwvakkers niet nodeloos langer in de kou.

Maar dat is niet de enige reden waarom het snel(ler) gaat. Bij houtskeletbouw heb je geen droogtijd nodig. Nog wat extra tijdwinst! Zo kan een casco woning er al op liefst een paar maand staan.

Afbeelding
Duurzaam hout met FSC-label

Duurzaamheid

Hout is een natuurlijk product en als het hout over een FSC of PEFC-label beschikt, komt het uit duurzaam beheerde bossen. Dat betekent dat er voor elke gerooide boom een nieuwe wordt aangeplant. Daarnaast geeft hout ook zuurstof af aan zijn omgeving.

Tenslotte isoleert hout veel beter dan beton. Alweer winst voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Over het algemeen behaal je op die manier makkelijker het wettelijk vereiste E-peil.

Afbeelding

Aangenaam

Over isolatie gesproken, dankzij de sterke isolerende eigenschappen van hout krijg je een aangenaam binnenklimaat. Fijn, niet? Wat ook fijn is: hout absorbeert geluiden van buiten en binnen. Op het vlak van akoestiek zit het dus alvast goed.

Prijs houtskeletbouw

Allemaal goed en wel, maar swingen de kosten dan niet de pan uit? Net dat is interessant aan deze bouwtechniek. De prijs van een houtskeletbouw is niet per se hoger dan bij andere technieken. Alles hangt natuurlijk af van de keuzes die je maakt, maar houtskeletbouw is niet per definitie duurder dan normaal.

Helemaal in de ban van hout? Lees dan meer over houtsoorten, constructiehout, houten vloeren, houten gevelbekleding of houten schuttingen.

Professioneel advies

Wil je aan de slag met houtskeletbouw? Laat je adviseren in één van onze vestigingen of contacteer ons even.