De gevelsteen: veelzijdige afwerking van jouw woning

Je mag gerust zeggen dat de Vlaming een baksteen in de maag heeft, want de gevelsteen is en blijft al jaren de favoriete soort gevelbekleding van de Vlaming. Vaak verkiezen wij de baksteen over houten gevelbekleding, pvc gevelbekleding, gevelbepleistering of zelfs crepi gevel. Maar waarom juist? Hier kom je alles te weten over de gevelsteen.

Afbeelding

Creatief met gevelsteen

Met gevelstenen kan je op een ruwbouw vele verschillende richtingen uit. Vind je een witte gevelsteen te saai? Er bestaan honderden verschillende gevelstenen met uiteenlopende kleuren, texturen en stijlen, om elk huis een andere uitstraling te geven. De veelzijdigheid van de gevelsteen maakt het de perfecte afwerking voor elk project. Zo kan je een esthetische, duurzame en trendy stijl maken als je deze soort gevelbekleding kiest. Bovendien blijven de fabrikanten innoveren dus breidt het assortiment constant uit.  

Vandersanden, één van de grootste producenten van bakstenen en geveloplossingen, onderstreept dat niet alleen de textuur, kleur en stijl belangrijk zijn, maar ook en vooral de voeg, het metselverband en de voegkleur. Als je speelt met al deze factoren, kom je zeker aan een unieke combinatie voor de gevel die echt bij je past.

De gevelsteen biedt bovendien een enorme flexibiliteit: je kan er perfect hoeken mee maken of improviseren met andere vormen. Laat je creativiteit dus maar de vrije loop.

Afbeelding

Welke soorten gevelstenen zijn er?

Vandersanden onderscheidt drie soorten gevelsteen, die verschillen door hun uitstraling, productieproces en eigenschappen.

  • De handvorm heeft een karaktervol en tijdloos aspect. Zoals zijn naam aantoont, wordt deze gevelsteen met de hand gemaakt, waardoor die een typische ruwe en generfde structuur heeft.
  • De wasserstrich heeft een licht generfde textuur, is tamelijk glad en wordt met water geproduceerd.
  • De strengpers gevelsteen is heel glad en hoekig doordat hij door een mondstuk geperst en dan met een draadsnijder gesneden wordt.

Elke gevelsteen kan dan nog op een andere manier bewerkt worden, waardoor er dan nog een bijkomend verschil komt in de afwerking en uitstraling van jouw woning. De nabewerking zorgt voor eindeloze combinaties. Dit zijn de mogelijke bewerkingen voor gevelstenen:

  • Cementeren
  • Smoren
  • Verouderen
  • Trommelen
  • Engoberen
  • Impression
  • Strengpers Signa
Afbeelding

Welke trends?

Vandersanden vertelde ons al dat aardse, naturelle kleuren en zachte pasteltinten het goed doen. Kies dus voor een grijze, bruine of beige gevelsteen als je op zoek bent naar een instant wow-effect. Lange, smalle bakstenen nemen minder plaats in dan de klassieke gevelstenen en zorgen dus voor extra woonoppervlak. Een andere trend is de nabewerking, die elke afwerking uniek maakt.

Je kan ook bij Vandersanden terecht voor gevelsystemen zoals E-board en Signa. Het eerste zijn isolatiepanelen die bekleed worden met baksteenstrips, en het tweede zijn kant-en-klare gevelpanelen met steenstrips.

Afbeelding

Enkele voordelen van de gevelsteen

De gevelsteen is erg goed bestand tegen regen en wind en werkt ook perfect tegen mosvorming en binnenluchtvervuiling. Daarnaast hebben gevelstenen een levensduur van ongeveer 75 jaar en zijn ze dus heel duurzaam. Ze hebben weinig onderhoud nodig en je kan besparen op je energiefactuur omdat gevelstenen in de winter warmte bijhouden, maar ze zijn ook goed om warmte buiten te houden in de zomer. Bovendien kan deze soort gevelbekleding gerecycleerd of hergebruikt worden bij sloping.

Professioneel advies

Heb je vragen over gevelsteen? Kom langs bij een vestiging in jouw buurt of contacteer ons even. Laat je adviseren door onze medewerkers en ontdek alle mogelijkheden die gevelsteen biedt voor je bouwproject.