Werken met beton: van herstelling tot flooring

Werken met beton: van herstelling tot flooring

Werken met beton: van herstelling tot flooring

Waar een bouwwerf is, is er beton. Het is een zeer sterke en duurzame materie met een relatief lage prijs. Bovendien biedt beton veel mogelijkheden en is het eenvoudig te verwerken, wat het een gegeerd bouwmateriaal maakt voor de bouwvakkers.

Eén van de belangrijkste vormen waarbij beton wordt gestort, zijn funderingen en vloerplaten. Beton dient hier als basis voor een perfecte vloeropbouw. Zo is bij nieuwbouw of renovatie de voorbereiding van een vloer van groot belang. Daarbij hoort onder andere een sterke dekvloer. Chris Vangrunderbeek, Channel Manager bij Weber, geeft wat meer uitleg over de verschillende producten die Weber aanbiedt voor dekvloeren.

Flooring: een essentiële fase

“Binnen flooring hebben we verschillende categorieën. Voor elke laag hebben we aangepaste producten. Zo bestaat de vloeropbouw vaak uit een betonnen vloerplaat, de dekvloer (ook wel ondervloer of chape genoemd), een eventuele egalisatielaag en een afwerkingslaag zoals tegel, parket, laminaat … Weber biedt voor elke situatie het juiste product. Met de producten voor dekvloeren realiseer je een kwalitatieve ondervloer voor elk project”, legt Chris Vangrunderbeek uit.

Weberchape Classic

Deze traditionele dekvloermortel is een zandcementmengeling die zowel voor binnen als buiten kan gebruikt worden. De chape is uitermate geschikt om extra sterke cementvloeren, zwaar belaste vloeren en vloeren met vloerverwarming te maken en is ideaal voor toepassingen waar een hogere sterkteklasse nodig is. Een klassieke chape vraagt een droogtijd van een centimeter per week voordat er verder op gewerkt kan worden.

Weberchape Express

Een andere traditionele dekvloermortel is de Weberchape Express. De mortel is sneldrogend waardoor het oppervlak al na 4 uur betegelbaar is. De Express wordt gebruikt voor hechtende, niet-hechtende en zwevende chapes te realiseren, maar is ook perfect voor een helling in een inloopdouche te maken.

Weberchape Fluide

Deze cementgebonden vloeichape is in België minder bekend, maar biedt tal van voordelen. Zo is de chape makkelijk nivellerend en is afreien overbodig, wat minder arbeidsintensief en tijdbesparend is voor de verwerker. Ook is de droogtijd veel korter dan een klassieke chape. Na 4 dagen is betegelen al mogelijk. Bovendien is de vloeichape ideaal in combinatie met vloerverwarming. Dankzij zijn vloeibare vorm gaat de chape netjes rond de buizen lopen, wat een voordeel is voor de verwarming.

Betonreparatie

Beton is dan wel een sterk product dat veel aankan, toch kan na verloop van tijd schade ontstaan. Hoe kan je die beschadigingen aan beton het best herstellen? En welke producten biedt Weber daarvoor aan? Chris Vangrunderbeek licht toe.

Hoe ontstaat schade aan beton?

Chris Vangrunderbeek: “Doordat beton uit cement bestaat, heeft het een zekere alkaliteit. En juist die alkaliteit beschermt de wapening van beton. Maar wanneer die wordt aangetast door externe omstandigheden kan er schade ontstaan. Zo spelen de weeromstandigheden hierbij een belangrijke rol. Zure regen kan het beton aantasten waardoor er scheurtjes ontstaan, maar ook strooizout heeft een negatieve impact op beton en kan de wapening doen oxideren. En als ijzer roest, gaat dat uitzetten waardoor die barsten en scheuren groter worden. Je kan natuurlijk ook schade krijgen door fysieke factoren zoals een botsing of een hevige klap. Bij al deze beschadigingen is het dus noodzakelijk om het beton te herstellen.”

Weber-producten om beton te herstellen  

Chris Vangrunderbeek: “We hebben verschillende herstellingsmortels in ons assortiment om beton te repareren. Natuurlijk is het afhankelijk van de situatie en de schade welk artikel je gebruikt. Als gebruiker heb je wel het grote voordeel dat onze producten op elkaar zijn afgestemd. Zo kan je bijvoorbeeld de Weberrep Beton perfect combineren met de Weberrep Fer.”

Weberrep Beton

Een klassieke, fijne betonrenovatiemortel die verkrijgbaar is in zakken van 25 kg en ideaal is voor een vlakke afwerking. Dit is het meest universele product onder de Weberrep-producten en kan zowel voor binnen en buiten als voor grote of kleine herstellingswerken gebruikt worden. De fijne mortel dicht goed af waardoor schadelijke elementen moeilijk kunnen indringen. De Weberrep Beton is perfect om een betonvloer, muren, plafonds en trappen te herstellen.

Weberep Fast

Zoals de naam doet vermoeden, is de Weberrep Fast een herstellingsmortel met een snelle afbinding. Deze mortel is al na 5 minuten hard waardoor er na 15 minuten voetgangersverkeer mogelijk is. Ter vergelijking: bij de Weberrep Beton is er slechts na 24 uur licht verkeer toegestaan. Door zijn kleinere verpakking van 12 kg is dit product eerder geschikt voor plaatselijke herstellingen van beschadigd beton of om beschadigingen en gaten op te vullen.

Weberrep Chrono

Een laatste herstellingsmortel is de Weberrep Chrono. Met een uithardingstijd van 1 minuut is ook hier de wachttijd voor ingebruikname miniem. Na 5 minuten kan de mortellaag bekleed worden en is wandelverkeer mogelijk. Dankzij zijn praktische verpakking in verschillende formaten is het materiaal makkelijk verwerkbaar en is het ideaal voor kleinere herstellingen. Bovendien is de Chrono ook zeer geschikt voor het dichten van waterinfiltraties.

Weberrep Fer

Naast de drie betonrenovatiemortels biedt Weber ook een product aan om de wapeningsnetten te behandelen tegen corrosie. De Weberrep Fer zorgt voor een anticorrosielaag op de ijzers die de wapening in beton beschermt. Ook dient het als roestwerende grondlaag voor staal en ferrometalen. Dit klein, maar handig product is makkelijk in gebruik en is perfect combineerbaar met de herstellingsmortels.

Aandachtspunten bij betonreparatie

Chris Vangrunderbeek: “Als er schade aan beton is, is het zeer belangrijk dat je het beschadigde oppervlak gaat voorbereiden. Dat wil zeggen dat je alle loszittende elementen moet verwijderen zodat je een stevige ondergrond hebt waar je op kan verder werken. Is het wapeningsnet zichtbaar en is er roest? Dan moet je die roestplekken afschuren, stofvrij maken en eventueel de ijzers opnieuw behandelen. Wat volgt is dat je schade terug opvult of dicht, maar hierbij is één ding van groot belang: de droogtijd. Het is belangrijk dat de wachttijden die op de verpakking staan, gerespecteerd worden.”

Meer weten over de producten van Weber? Ontdek ze allemaal op de website van Weber of kom eens langs bij een YouBuild-Mpro-vestiging.

Vind de vestiging bij u in de buurt…

Kies uw vestiging