Veilig werken op hoogte: preventie en oplossingen

Veilig werken op hoogte: preventie en oplossingen

Werken op hoogte houdt flink wat risico’s in. Een hoogteverschil van amper 20 centimeter kan al leiden tot een ernstig arbeidsongeval. Preventie is dus noodzakelijk, zowel in tijdelijke als in permanente werksituaties. Wij vroegen aan Altrex, specialist in klimoplossingen, naar preventief advies en praktische oplossingen.

Veiligheid, zekerheid en maatwerk van het hoogste niveau

Altrex, al meer dan 70 jaar een naam die internationaal garant staat voor veiligheid en innovatie. Door continu te vernieuwen in het assortiment klimoplossingen maakt Altrex werken op hoogte veiliger én makkelijker. Van steigers tot trappen en ladders, van oersterke standaard tot innovatief maatwerk ... elk product voelt op elke hoogte als vaste grond onder de voeten.

Wat zijn de grootste arbeidsrisico’s?

An Van Haelen, Directeur Altrex Belgium: “Medewerkers in de bouw lopen het meeste risico op een arbeidsongeval. Uit cijfers van Mensura (2018) is gebleken dat maar liefst 9,9 % van de arbeidsongevallen in België zich voordoet in de bouwsector. Werken op hoogte is één van de grootste risico’s, gevolgd door het werken met arbeidsmiddelen en het gebruik van rollend materieel. 50 % van die ongevallen kreeg een goede afloop, maar 14 % van de werknemers die een arbeidsongeval hadden, bleven permanent arbeidsongeschikt.

Om het aantal arbeidsongevallen te verminderen, vraagt de overheid een structurele en planmatige aanpak. Wat houdt deze in?

An Van Haelen: “De kans op ongevallen kan je sterk verkleinen wanneer je weet welke risico’s je werknemers lopen. Dat is logisch. Duid een bevoegd persoon aan -dat kan de werkgever zelf zijn of een veiligheidscoördinator- die een risicoanalyse opmaakt en alle mogelijke gevaren binnen de organisatie inventariseert en evalueert. Zo’n analyse is trouwens verplicht volgens het Koninklijk Besluit van 31/8/2005. Op basis daarvan kan je een plan van aanpak met to do’s en verbeterpunten opstellen.”

Wat zegt dat Koninklijk Besluit concreet?

An Van Haelen: “Het KB legt een aantal voorschriften op vlak van risicobeoordeling en materiële en organisatorische preventiemaatregelen op. Zo ben je als werkgever verplicht om ervoor te zorgen dat de uitvoering van de werkzaamheden onder de meest veilige omstandigheden gebeurt en zijn er bepalingen rond het gebruik van ladders en steigers. Ladders mogen bijvoorbeeld enkel voor een korte tijdsduur gebruikt worden, op plaatsen met een gering risico of daar waar een veiliger arbeidsmiddel niet mogelijk is.”

Met andere woorden, je bent als werkgever maar beter goed geïnformeerd over de juiste keuze van arbeidsmiddelen.

An Van Haelen: “Zeer zeker, een werkgever moet de veiligheid en de gezondheid van zijn werknemers kunnen garanderen. In alle omstandigheden. Daarom bieden wij van Altrex regelmatig opleidingen aan rond veilig werken op hoogte en hebben we onze eigen specialisten die de verplichte keuringen van het klimmaterieel kunnen uitvoeren.”

Naast opleidingen en keuringen biedt Altrex een ruim assortiment klimoplossingen om te werken op hoogte of op moeilijk bereikbare plaatsen. Waarom zijn jullie wereldleider op vlak van veiligheidsoplossingen?

An Van Haelen: “Wel, kwaliteit staat sowieso bovenaan onze ladder. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Al meer dan 70 jaar zijn we pionier in klimoplossingen die dankzij onze constante drang naar vernieuwing garant staan voor het beste materiaal. Onze klanten mogen rekenen op veilige materialen die hun werk makkelijker maken. Zelfs wanneer hun eisen verder gaan dan de standaard, denken onze specialisten en engineers mee én vooruit om een oplossing te zoeken die 100 % aansluit bij de uiteenlopende wensen.”

Welke innovaties brachten jullie recent op de markt?

An Van Haelen: “Ons nieuwe Ergo360-assortiment bestaat uit een aantal producten die het voorbeeld zijn van onze visie op veilig en ergonomisch werken:”

1) RS TOWER 5-S met Fiber-Deck® platformRS TOWER 5-S met Fiber-Deck® platform

Met de innovatieve platformhaak, een opwaaibeveiliging en hun lichtgewicht zijn de RS TOWER 5-platformen nog steviger, onverwoestbaarder en handiger in gebruik. Twee dwarsliggers geven een stevige grip om de platformen eenvoudig op te tillen en te verplaatsen.

 • Ideaal voor professioneel gebruik

 • Groot werkoppervlak

 • Eindeloos te combineren

 • Ergonomisch verantwoord

2) Safe-Quick® 2Safe-Quick® 2

Altijd beschermd tijdens de opbouw. Met de Safe-Quick® 2 GuardRail rolsteiger ben je beschermd nog voor je het platform betreedt en is op- en afbouwen ultraveilig.

 • Snel en eenvoudig te gebruiken

 • Minder onderdelen nodig

 • Gevelvrij gebruik

 • Ergonomisch verantwoord

3) MiTOWERMiTOWER

De MiTower is de eerste rolsteiger die met slechts één paar handen kan worden opgebouwd. Dankzij het slimme design en een uniek ophangmechanisme sta je in amper 10 minuten op werkhoogtes tot wel 8 meter. En dat zonder de hulp van een collega.

 • Opbouwen door 1 persoon, gebruik door 1 of 2 personen

 • Licht in gewicht

 • Klaar in amper 10 minuten

 • Ergonomisch verantwoord

4) Eifel platformtrapEifel platformtrap

Deze platformtrap met extra groot bordes is ergonomisch, comfortabel en extra veilig wanneer je langer op hoogte werkt. De leuningen bieden houvast en dankzij de hoge steunbeugel ervaar je meteen meer stacomfort.

 • Extra groot platform

 • Ergonomische leuningen

 • Hoge steunbeugel

5) TL SMART UPPROTL SMART UP PRO

De TL Smart Up Pro is de eerste professionele, telescopische ladder met treden. De extra diepe treden zorgen voor een groot staoppervlak en bieden extra comfort en veiligheid. Bovendien schuift de ladder met het soft close systeem geleidelijk in zodra je hem ontgrendelt en bescherm je jouw vingers optimaal.

 • Extra diepe treden van 80 mm

 • Met geïntegreerde muurafhouder

 • Gereedschap altijd bij de hand

 • Ergonomisch verantwoord

 

Ben je op zoek naar een veilige oplossing voor jouw project? Neem een kijkje in het volledige Altrex-assortiment in je YouBuild- of Mpro-verkooppunt of stel je vraag aan de Altrex-specialisten.

Vind de vestiging bij u in de buurt…

Kies uw vestiging