Oplossingen voor dakisolatie voor elk type dak

Oplossingen voor dakisolatie voor elk type dak

Als je weet dat gemiddeld 35 procent van de warmte verloren gaat langs slecht geïsoleerde daken, begrijp je waarom dakisolatie de meest rendabele ingreep is om een woning energiezuiniger te maken. Meer zelfs, een goede dakisolatie zorgt voor een aangename en constante omgevingstemperatuur waardoor ook het wooncomfort aanzienlijk verhoogt.

Wil je het meteen goed doen, kies dan het juiste materiaal op basis van de beschikbare ruimte, het type dak en je persoonlijke voorkeuren. Met professioneel advies van isolatie-expert URSA helpen wij je alvast de juiste isolatieoplossing te kiezen.

URSA is een toonaangevende producent van minerale wol en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) en is een belangrijke speler op de Europese isolatiemarkt. Zowel professionals als doe-het-zelvers die op zoek zijn naar duurzame en kwalitatieve isolatie vinden er in het breed gamma de best passende isolatieoplossing.

Twee manieren voor dakisolatie

Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren:

  1. Dak van binnenuit isoleren

Wil je het dak van een bestaande woning isoleren, dan is het minder ingrijpend om dakisolatie langs de binnenzijde aan te brengen. Deze oplossing houdt niet alleen de bestaande dakbedekking intact, ze is ook goedkoper en makkelijker uit te voeren. Zorg er wel voor dat de isolatie goed aansluit met de muur om koudebruggen te vermijden. Ook bij nieuwbouwprojecten kan je het dak langs binnen isoleren zonder plaatsverlies. Dit doe je door de isolatie tussen de kepers te plaatsen.

  1. Dakisolatie aan de buitenzijde

Deze methode is aangewezen bij renovatieprojecten waar de binnenzijde al afgewerkt is. Door het dak aan de buitenzijde te isoleren, verlies je geen plaats in de binnenruimte en voorkom je koudebruggen. Hou er rekening mee dat het dak verhoogt en dat de isolatie voor extra gewicht zorgt op de draagstructuur.

Welk type dak wil je isoleren?

Hellend dak isoleren

Wanneer de helling van de dakvlakken minimaal 15 graden bedraagt, spreken we van een hellend dak. Hier heb je de keuze om het dak langs binnen of langs buiten te isoleren.

Hellend dak isoleren langs de binnenzijde

Een schuin dak langs de binnenzijde isoleren is de meest voorkomende methode. Bij een gordingendak wordt het isolatiemateriaal tussen de kepers aangebracht waarop een tweede laag komt. Bij een spantendak worden lange stroken isolatiemateriaal tussen de spanten geplaatst. Voor beide systemen is een dampscherm aan de warme zijde van de isolatie noodzakelijk.

Meest geschikt isolatiemateriaal: minerale wol

HOMETEC 32

De minerale wol HOMETEC 32 biedt hoge thermische prestaties. Dit product is makkelijk te plaatsen, heeft geen snijverlies en is ook geschikt voor houtskeletwanden.

HOMETEC 35

HOMETEC 35 is een onbeklede minerale wolplaat in rolvorm die hoge thermische prestaties garandeert. Dit type is bijzonder geschikt voor dakisolatie van hellende daken, zoldervloerisolatie en houtskeletbouw. Ook hier heb je geen snijverlies.

URSA 12

URSA 12 is een veerkrachtig minerale woldeken dat aan één zijde bekleed is met een damp- en luchtscherm in versterkte alukraft en voorzien van spijkerflenzen. Doordat dit type op vaste breedte is voorgesneden, hoef je het zelf niet meer te versnijden en heb je dus geen snijverlies. Bovendien isoleer je dampdicht en brandveilig én profiteer je van een eenvoudige montage.

PURE 35 QN

PURE 35 QN is een natuurlijk product dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van de binnenlucht. Deze onbeklede minerale wolplaat in rolvorm garandeert een hoge thermische binnenisolatie, is ook geschikt voor zoldervloeren en houtskeletwanden, en biedt een aangename verwerking.

Dakisolatie hellend dak langs de buitenzijde

Hier wordt het isolatiemateriaal boven op de bestaande dakconstructie geplaatst. Doordat het werk aan de buitenzijde van het dak plaatsvindt, blijft de constructie van het dak aan de binnenzijde zichtbaar en verlies je geen ruimte.

Meest geschikt isolatiemateriaal: XPS-isolatieplaten

            XPS N W E    

De URSA XPS N-W-E platen zijn harde platen van geëxtrudeerd polystyreenschuim met een glad en extrusieverdicht oppervlak. Deze isolatieplaat is langs de vier zijden afgewerkt met een tand- en groefsysteem waardoor de platen nauw aan elkaar aangesloten kunnen worden. Zo vormen ze een winddichte constructie en zijn ze ongevoelig voor wateropname.

            XPS HR E

Met een lambda-waarde van 0,029 W/mK doet de URSA XPS HR E-isolatieplaat het beter dan de URSA XPS N W E. Dankzij het tand- en groefsysteem is dit isolatiemateriaal niet alleen makkelijk te plaatsen, het zorgt ook voor een waterdicht en winddicht isolatieschild. Deze isolatieplaat kan ingezet worden voor het isoleren van daken langs de buitenzijde, maar ook bij spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Plat dak isoleren

Bij de isolatie van platte daken is het de positie van het isolatiemateriaal die het type dak bepaalt. Bij isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie spreken we van een warm dak, bij isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie spreken we van een koud dak.

Plat dak isoleren langs de buitenkant

Zowel het omkeerdak als het klassieke plat dak zijn warme daken. In beide gevallen wordt de isolatie aan de buitenkant geplaatst, maar bij een omkeerdak komt de isolatie boven de dakbedekking in plaats van eronder. XPS-platen zijn hierbij de enige isolatieplaten die gebruikt mogen worden. Voordeel van een omkeerdak is dat de waterdichte laag beschermd is en dus minder onderhevig is aan onder andere scheuren en hoge temperatuurschommelingen.

Bij een omkeerdak ligt de isolatie los op de dakafdichting en wordt ze gestabiliseerd door een laag grind of tegels. Deze techniek wordt vaak toegepast bij dakterrassen, daktuinen of platte daken met een zware belasting. Een belangrijke voorwaarde is dat de dakrand voldoende hoog is zodat de isolatie niet boven de dakrand uitsteekt.

Meest geschikt isolatiemateriaal:

            XPS N III L

XPS N III L is een duurzame isolatieoplossing voor technisch veeleisende toepassingen. Omdat deze isolatieplaat geen water opneemt en bestand is tegen warmte en aantasting door oppervlaktewater, is het de ideale isolatie voor omkeerdaken. Bovendien heeft dit isolatiemateriaal een goede thermische weerstand en een hoge toelaatbare permanente drukweerstand.

XPS N V L

Deze isolatieplaat met glad en extrusieverdicht oppervlak biedt een zeer hoge druksterkte, heeft een hoge weerstand tegen water en vochtindringing en is bestand tegen vorst en dooi. XPS N V L is duurzaam en recycleerbaar, en is aangewezen voor de isolatie van omkeerdaken van industriële en zwaar belaste vloeren.

XPS N VII L

XPS N VII L is dankzij topprestaties op vlak van thermische isolatie en een zeer hoge druksterkte de ideale isolatieoplossing voor technisch uitdagende toepassingen. Zelfs in de meest extreme omstandigheden van vocht en hitte blijft deze XPS-isolatieplaat optimaal presteren.

XPS HR L

De XPS-isolatieplaat type HR L is uitstekend geschikt voor het principe van het omkeerdak waarbij de isolatie de dakbedekking beschermt tegen temperatuurschommelingen, mechanische beschadigingen en vocht. Dankzij de optimale thermische prestatie is XPS HR L een duurzame oplossing voor technisch veeleisende toepassingen.

Plat dak isoleren langs de binnenzijde

Wil je een plat dak van een bestaande woning isoleren, dan is het makkelijker om van binnenuit te isoleren. Bij deze methode breng je het isolatiemateriaal aan onder de dakbedekking en onder het dakbeschot.

Meest geschikt isolatiemateriaal:

Net als bij de dakisolatie van hellende daken zijn ook hier de minerale wollen HOMETEC 32 en HOMETEC 35 aangewezen. Ze zijn flexibel en kunnen daarom makkelijk tussen de draagstructuur van het dak geplaatst worden.

TIP: Bij de isolatie van een koud dak is een correct geplaatst dampscherm onmisbaar om condensatieproblemen te vermijden. Het isoleren van een plat dak langs de binnenzijde is namelijk een kritische toepassing die aan een aantal voorwaarden verbonden is. Zo is de R-waarde van de isolatie aan de binnenzijde best 1,5 x kleiner dan de R-waarde van de isolatie aan de buitenzijde.

            MODULOVAP

MODULOVAP is een vochtregulerend lucht- en dampscherm met variabele Sd-waarde van 15 cm tot 5 m. Het biedt een uitstekende weerstand tegen scheuren aangepast aan alle situaties en omstandigheden op de werf.

URSA. Isoleren voor een betere toekomst.

Met de duurzame isolatieoplossingen van URSA ben je op weg naar een groenere en ecologische toekomst. Niet alleen maken de isolatieproducten het je een pak makkelijker om energiezuinig te bouwen of te renoveren, dankzij de kwaliteit en voortdurende innovatie ben je zeker dat jouw isolatieproject in goede handen is.

URSA werkt toekomstgericht, doet er alles aan om mens en milieu niet te belasten en zet de nodige stappen om continu te verbeteren.

Meer weten? Ontdek alle isolatieoplossingen van URSA in jouw YouBuild- of Mpro-verkooppunt of bekijk alle technische fiches en brochures.

Vind de vestiging bij u in de buurt…

Kies uw vestiging