Mogelijkheden en trends gevelisolatie

Mogelijkheden en trends gevelisolatie

Trends in gevelisolatie

Hét visitekaartje van een woning? Dat is ongetwijfeld de gevel. Een mooie, duurzame gevel weerspiegelt niet alleen de persoonlijkheid van de bewoners, hij draagt ook bij aan de waarde van de woning. Een gevel isoleren en afwerken kan op verschillende manieren. Van hedendaags of vernieuwend over milieuvriendelijk en authentiek tot klassiek of excentriek ... er zijn evenveel soorten gevelbekleding en -isolatie als er stijlen zijn. Wat kies jij? We zetten de meest populaire trends voor je op een rijtje.

Het belang van een goede gevelisolatie

Gevelisolatie is minstens even belangrijk als dakisolatie om je woning te beschermen tegen vocht, koude en geluid. Omdat je de binnentemperatuur beter onder controle hebt, zorgt de juiste gevelisolatie voor meer wooncomfort én voor een fikse besparing op je energiefactuur. Want in een goed geïsoleerd huis zonder koude of tocht is het niet alleen aangenaam wonen, het zorgt ook voor een hogere EPC-waarde (Energie Prestatie Certificaat) waardoor de woning onmiddellijk in waarde stijgt.

Verschillende technieken om een gevel te isoleren

Een gevel isoleren en afwerken kan op verschillende manieren. In plaats van ze allemaal op te sommen, delen we liever de meest gekozen oplossingen bij YouBuild-Mpro:

Meest gebruikt: EPS of geëxpandeerd polystyreen hardschuim

EPS is een veelzijdig isolatiemateriaal dat omwille van zijn goede isolerende eigenschappen en belangrijke voordelen vaak toegepast wordt in bouw- en renovatieprojecten. Het is licht, makkelijk en veilig te hanteren en te verwerken, en het is relatief goedkoop.

Ons advies: geef de voorkeur aan een compleet systeem (lijm, isolatie, gaas, primer en afwerking) van dezelfde fabrikant voor een optimale productovereenkomst en een tienjarige aansprakelijkheid.

Meest ecologisch: Houtvezelisolatie, duurzaam en milieuvriendelijk

Houtvezelisolatie is net als hennepwol een populaire methode om ecologisch te isoleren. Het heeft optimale thermische en geluidsisolerende eigenschappen, het biedt een goede vochtcirculatie en het heeft een hoge druksterkte. Maar let op, dit product is dan wel ecologisch, toch heb je voor dezelfde isolatiewaarde als die van traditionele isolatiematerialen een grotere dikte nodig.

Ons advies: houtvezelisolatie is ideaal voor toepassing bij ecologische projecten of woningen in houtskeletbouw.

Meest efficiënt: Hardschuim, de laagste lambda waarde op de markt!

Met een extreem lage lambdacoëfficiënt overtreft hardschuimisolatie de thermische prestaties van conventionele isolatie. Dit type isolatie, ook wel polystyreen hardschuim genoemd, is een kunststof materiaal in plaatvorm en kan zowel op buitenmuren als op daken en vloeren toegepast worden.

Ons advies: voor een optimale isolatie-efficiëntie moet de installatie perfect gebeuren. Gezien de zeer complexe installatievoorwaarden raden wij dit materiaal enkel aan voor ervaren plaatsers.

Soorten gevelbekleding

Met de juiste gevelbekleding bepaal je de stijl en uitstraling van je woning. Val jij voor authentieke bakstenen, een sober en strak design of voor de warmte van hout?

Ontdek de verschillende trends en durf het verschil te maken met een unieke gevel:

Design: Crepi gevelbekleding

Gevelpleister of crepi blijft een populaire keuze om de woning een unieke en strakke look te geven. Deze sierpleister is licht en komt in eindeloos veel uitvoeringen op vlak van kleur, korrel en reliëf. Hierdoor past hij bij elke bouwstijl, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.

Trend: 100 % op maat

Met meer dan 800 kleuren reikt het kleurenaanbod van crepi verder dan je verbeelding. Zo past er bij elke woning wel een mooie en unieke tint. Welke kleur je het best kiest, hangt af van jouw voorkeur en de omgeving van de woning:

  • Grijstinten geven hedendaagse woningen of architectonische projecten een neutrale en elegante uitstraling.
  • Off-white is een populaire keuze om de gevel op te lichten. Hou er wel rekening mee dat de omgeving van de woning, zoals een bosrijk gebied of een drukke weg, de mate van vervuiling bepaalt.
  • Kleuren zoals rood, oranje en geel spelen met een klassiek of net modern effect op de woning. In de Scandinavische landen bepaalde de kleur van de gevel jouw status in de samenleving. Rood is bijvoorbeeld makkelijker te maken en werd vooral toegepast bij woningen van arbeiderswoningen, terwijl geel en wit voor een luxueuze uitstraling zorgden. Vandaag hebben deze kleuren geen achterliggende betekenis meer, behalve dat ze de buurt opvrolijken.
  • Koele kleuren zoals blauw of saliegroen zijn populair voor huizen aan zee.
  • Een zwarte sierpleister geeft de woning een modern tintje en accentueert planten of de houten bekleding.

Crepi gevelbekleding

Authentiek: Steenstrips

Steenstrips worden steeds populairder om de gevel een charmante, maar gloednieuwe uitstraling te geven zonder het achterliggende metselwerk te moeten renoveren. Steenstrips zijn niet van echte bakstenen te onderscheiden. Het perfecte voorbeeld: het Vandersanden E-Board systeem (we vertellen je er in een volgende blog meer over).

Trend: totaaloplossing voor elke stijl

Net als bij de traditionele bakstenen, kies je bij steenstrips uit een ruime waaier aan kleuren, stijlen en structuren. In combinatie met de juiste voegkleur bepaal je zelf de gewenste uitstraling van je woning.

Gevelbekleding steenstrips

Warm: Bardages of gevelpanelen

Met dit type gevelbekleding verander je de stijl van je woning in geen tijd. Ga je voor een Scandinavische stijl met kleur, voor een Canadese houtlook (zoals Cedral) of een eigentijdse cottage uitstraling met zink? De mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien leveren deze buitenwanden uitstekende thermische prestaties en zijn ze brandveilig wanneer de installatie volgens de regels van de kunst gebeurt. Hou daarom bij het plaatsen rekening met de ventilatie en gebruik de juiste bevestigingsmaterialen voor een perfecte afdichting.

Trend: combineren

Combineer gevelpanelen met contrasterende kleuren, bakstenen of pleisterwerk en geef de woning een persoonlijke toets. Wat denk je van houten panelen met zwarte crepi voor een extra warme uitstraling, met bakstenen voor extra charme of met een lichte sierpleister voor een strakke, Scandinavische uitstraling?

Gevelbekleding PVC houtlook

Trendy: Keramische gevelbekleding

Keramische gevelbekleding is niet alleen origineel en mooi, het biedt met een extern thermisch isolatiesysteem ook heel wat voordelen op vlak van isolatie. Bovendien is het een sterk en duurzaam materiaal én zijn verschillende uitvoeringen en kleuren mogelijk.

Trend: speel met effecten

Kies voor een unieke look en speel met 3D-, grafische en plaatsingseffecten.

Keramische gevelbekleding

 

De echte trend? Dat ben jij, natuurlijk. Je huis weerspiegelt namelijk wie je bent. Stap af van het traditionele en durf te experimenteren met onze trends. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Eternit

Vandersanden

 

Beltrami

Wienerberger

 

Covarte

Isohemp

Rockwool

 

Knauf

Cantillana

 

Quick Mix

             .     

 

 

Vind de vestiging bij u in de buurt…

Kies uw vestiging