Luchtdicht bouwen: hoe pak je het praktisch aan?

Luchtdicht bouwen: hoe pak je het praktisch aan?

Luchtdicht bouwen: hoe pak je het praktisch

Energiezuinig bouwen is meer dan dik isoleren. Het is ook luchtdicht bouwen en denken aan totaaloplossingen waarbij de structuur, de isolatie en de wind- en luchtdichtheid perfect op elkaar zijn afgestemd om een duurzaam en energiezuinig gebouw te garanderen.

Wil je bijzondere aandacht besteden aan een perfecte luchtdichtheid en een gecontroleerde ventilatie? Arnout Ulenaers en Xavier Gantois van ISOPROC geven meer uitleg over de luchtdichtheid van gebouwen en delen allerlei tips en beschrijvingen om je bouwproject zo luchtdicht mogelijk te realiseren.

 

ISOPROC, BOUWOPLOSSINGEN VOOR MORGEN

Arnout Ulenaers, Verantwoordelijke Marketing en Communicatie: ISOPROC is een pionier en voorvechter van duurzaam en efficiënt isoleren. Zowel voor nieuwbouw als voor renovaties. We zijn vooral bekend om onze kennis en producten op vlak van luchtdichtheid, cellulose-isolatie en houtvezelplaten voor onderdaken en wandbescherming. Volgens ons credo ‘Wees gerust | Bouwoplossingen voor morgen’ bieden we kwalitatieve oplossingen aan architecten, aannemers, bouwheren en energiedeskundigen voor de dagelijkse praktijk.”


Xavier Gantois, Technisch Adviseur: “Ons doel is om oplossingen met een lange levensduur te garanderen en een goede bouwpraktijk te stimuleren. Daarom bieden we vanuit ISOPROC ook opleidingen, metingen, studie en advies.”

 

BELANG VAN EEN GOEDE LUCHTDICHTHEID

Xavier Gantois: “Met een goede luchtdichtheid bespaar je energie en voorkom je bouwschade. Bovendien draag je bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat en een optimale werking van de thermische en akoestische isolatie:

Thermische isolatie

Isolatie werkt alleen wanneer de lucht in de isolatie ‘stilstaat’, daarom moet je luchtstromingen rondom, tussen en doorheen de isolatie vermijden. Aan de warme zijde van de isolatie is een perfect luchtdichte en dampremmende laag vereist, aan de koude zijde is een goed afgesloten winddichte laag onontbeerlijk. De ruimte daartussenin moet vervolgens volledig gevuld zijn met isolatiemateriaal en moet naadloos aansluiten op de winddichte laag (het onderdak) en op de luchtdichte laag. Zo blijft warme lucht in de winter in de woning en koude lucht buiten en doet de thermische isolatie perfect z’n werk. In de zomer hou je op die manier de warmte buiten.

Akoestische isolatie

Bijkomend voordeel: door kieren en spleten maximaal af te dichten, heb je in de woning geen last van omgevingsgeluiden en straatlawaai.

Wooncomfort

Door het correct plaatsen van luchtdichting vermijd je vervelende tocht, voorkom je schimmels en bouwschade en krijg je een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Gecontroleerde ventilatie

In een luchtdicht gebouw komt er via een ventilatiesysteem gecontroleerde verse lucht binnen. Dankzij een goede luchtdichting kan deze lucht via geen enkele andere weg binnen of buiten. Ongecontroleerde ventilatieverliezen zijn dus uitgesloten.”

LUCHTDICHT BOUWEN, HOE PAK JE HET AAN?


Arnout Ulenaers: “Een gebouw is een samenstelling van allerlei bouwelementen. Luchtlekken komen voor waar bouwelementen niet luchtdicht zijn (bv. ongepleisterd metselwerk) of niet luchtdicht met elkaar verbonden zijn (bv. aansluiting ramen en muur). Mijn antwoord is daarom: het is de kunst om alle luchtdichte bouwelementen met elkaar te verbinden zodat er (meestal aan de warme zijde van de isolatie) een ononderbroken luchtdichte laag gerealiseerd wordt. Muren, daken, de bodemplaat en het schrijnwerk, balk- en kabelbuizen, tot en met de potjes voor stopcontacten en schakelaars, moeten luchtdicht uitgevoerd/ingebouwd worden.”

Afbeelding met binnen, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Xavier Gantois: “Klopt, luchtdicht bouwen vraagt om een conceptmatige aanpak. Een gebouw luchtdicht maken is namelijk een minutieus werkje waarbij je streeft naar perfectie (zeker bij houten structuren). Het basisprincipe: zorg rondom het beschermde volume voor één doorlopende luchtdichte laag die nergens onderbroken wordt. Hoe?

  1. Zorg voor een doordacht ontwerp waarbij alle details zorgvuldig uitgewerkt zijn. Ga voor alle aansluitingen na welke laag luchtdicht is en hoe je ze op elkaar kan aansluiten. Let er wel op dat alle details kloppen met de volgorde van uitvoering. Bij houten constructies is het aangewezen om met een leidingspouw te werken zodat technieken aan de binnenzijde van de luchtdichte schil kunnen aangebracht worden en deze niet doorboord wordt.

  2. Breng alle arbeiders op de hoogte van het belang van de luchtdichtheid. Zo vermijd je dat een niet-geïnformeerde elektricien een folie wegsnijdt om bijvoorbeeld kabels te plaatsen. Doorboringen van de luchtdichte schil moeten steeds terug luchtdicht hersteld worden.

  3. Kies voor kwalitatieve producten van dezelfde producent omwille van deze garantie. Zo zorg je ervoor dat je woning binnen 20, 30, 40 jaar nog steeds energiezuinig en gezond is en dat haar waarde behouden blijft.

  4. Voorbereiding van de ondergrond: verkleven van tapes vereist een stofvrije, relatief effen en droge ondergrond.

  5. Plaats een afdichtingstape steeds spanningsvrij en druk deze goed aan.

Heel wat zaken om rekening mee te houden, maar toch kan iedereen de luchtdichtheid van een woning aan pakken.”

METEN VAN LUCHTDICHTHEID

Xavier Gantois: “Uiteraard moet je testen of een gebouw voldoende luchtdicht is. Dat gebeurt aan de hand van een blowerdoortest. Door het gebouw met een ventilator in onder- en overdruk te zetten, test je de luchtdichtheid en kan je de kwaliteit van uitvoering controleren. Je doet dit best na afloop van de luchtdichtingswerken, maar indien mogelijk vóór de finale afwerking (met bijvoorbeeld gipsplaten), omdat je dan nog altijd verbeteringen kan uitvoeren. Een blowerdoortest is niet alleen nuttig om luchtlekken in de bouwschil op te sporen, het is ook nuttig om de luchtdichtheid aan te tonen bij EPC-keuring en EPB-aangifte. Een goed luchtdicht gebouw zorgt voor een beter E-peil, en dat is een mooie reden om de blowerdoortest te doen.”

Arnout Ulenaers: “Met onze metingen binnen het departement ISOPROC Testing bieden we verschillende stakeholders in de bouw de mogelijkheid om de kwaliteit van de uitgevoerde werken tijdens én na de uitvoering te controleren. Onze specialisten zorgen voor een betrouwbare meting van de luchtdichtheid (blowerdoortest), akoestiek, energieverlies en koudebruggen (thermografie) en het debiet en kanaaldichtheid van ventilatiesystemen. Voor alle types projecten, van klein tot groot en van residentieel tot utiliteitsbouw. Met trots kunnen we zeggen dat ISPROC Testing pionier, expert en dé referentie is voor heel België.”

ISOPROC-PRODUCTEN VOOR LUCHTDICHTHEID

Arnout Ulenaers: “Met onze producten van het merk pro clima kies je voor een betrouwbare oplossing voor de afdichting van de bouwschil:

INTELLO PLUS

Uiterst effectieve intelligente hydrosafe® (vochtvariabele) damprem voor het luchtdicht maken van alle houten constructies geïsoleerd met alle vezelvormige isolatiematerialen (minerale en natuurlijke wol, inblaasisolatie cellulose of houtvezel).

TESCON VANA

Allround afdichtingskleefband met vliesdrager, voor binnen en buiten. Voor duurzaam luchtdichte en veilige verlijming van de overlappingen van damprem- en luchtdichtingsbanen, onderdak- en gevelbanen, en hun aansluitingen. Ook geschikt voor de verlijming van stootvoegen van houtderivaatplaten en als ondergrond voor pleister op metalen ondergronden (bv. metalen liggers) zonder roestdoorslag.

 
 


ORCON Classic

Allround duurzame elastische afdichtingslijm, oplosmiddelvrij, voor binnen en buiten.

 
  Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving


CONTEGA PV

Dampremmende pleisteraansluitband met wapening voor luchtdichte en dampremmende aansluiting van ramen op onregelmatige en zelfs licht vochtige muren.

CONTEGA SOLIDO IQ (-D)

Vochtgestuurde, volvlaks klevende overpleisterbare aansluitband om kozijnen en pleisterwerk binnen en buiten aan te sluiten, met extra kleefzone voor de bevestiging aan de zijkant van het raamprofiel.

 
  Afbeelding met drinkwater

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

EXTOSEAL ENCORS

Waterafvoerende afsluittape met hoge kleefkracht voor binnen en buiten.

KAFLEX

Zelfklevende kabelmanchetten voor kabels Ø 4,8  12 mm, voor binnen en buiten.

TESCON SPRIMER

Primer in sprayvorm, voor binnen en buiten.

AEROSANA VISCONN

Luchtdichtingsspray met vochtvariabele μdwaarde. De spuit en uitsmeerbare dampremmende en luchtdichte laag kan gebruikt worden voor de buitenzijde van metselwerk dat aan de binnenzijde niet bepleisterd wordt, voor het aansluiten van een onbepleisterde muurvoet met een betonplaat, voor niet-gepleisterd metselwerk of poreus plaatmateriaal – binnen en buiten. Het is ook geschikt om bouwelementen op elkaar aan te sluiten of om ondergronden te fixeren bij renovaties.