Akoestische isolatie van binnen en buitenmuren: verbeter het wooncomfort

Isolatie

Wanneer mensen isoleren, denken ze meteen aan de thermische voordelen die dit oplevert. Maar wooncomfort heeft met meer dan warmte alleen te maken, het is ook zorgen voor een goede akoestiek. Niets zo storend als voorbijrazend verkeer of huisgenoten te horen tijdens een rustig tv-moment. De oplossing: maak scheidingswanden en buitenmuren geluidsdicht met de juiste isolatie en verbeter de akoestiek in huis.

Hoe je dat het best aanpakt en met welke tips je best rekening houdt, vertelt Dirk Glorieux, Technical and Production Marketing Assistant Insulation bij URSA.

Afbeelding
Ursa

Waarom binnenmuren of scheidingswanden isoleren?

“Voor extra wooncomfort. De meeste geluidshinder komt namelijk via de muren of plafonds. Wanneer je storende omgevingsgeluiden wil elimineren, raden wij aan om eerst de tussenmuren en de buitenmuren te isoleren. Wanneer het niet mogelijk is om die van buitenaf te isoleren, dan kan je muren langs binnen isoleren op voorwaarde dat je rekening houdt met onder andere de regenbelasting van de gevel en de dampdoorlaatbaarheid. Het isoleren van een scheidingswand gebeurt vooral om akoestische redenen, het bevordert een comfortabele leefomgeving en zorgt voor sereniteit in huis.”

Welke producten zijn geschikt voor dit soort isolatie?

“Afhankelijk van wat men akoestisch wil isoleren, bieden we verschillende producten aan:

Voor een scheidingswand:

  • URSACOUSTIC: een halfharde minerale wolplaat die goede prestaties levert op vlak van geluidsisolatie. Het is licht, onbrandbaar, goedkoop en het is dankzij z’n akoestische doeltreffendheid én aantrekkelijke prijs een populaire keuze bij grote projecten.
  • PURE 38 PN: deze naakte akoestische minerale wolplaat uit ons gamma URSA PUREONE combineert een pak voordelen: uitstekende akoestische prestaties, duurzaam en gemakkelijk te plaatsen.
  • URSAPAN: deze spouwplaat is eenzijdig bekleed met glasvlies en kan zowel voor binnenmuren als spouwmuren gebruikt worden. Het is makkelijk te plaatsen, waterafstotend en brandveilig.

Voor buitenmuren of tussenwanden raden wij WALLTEC of URSAPAN aan.”

Afbeelding
Plaatsing Ursa

Wat zijn de verschillen tussen PURE 38 PN en URSACOUSTIC?

"Al onze glaswolproducten zijn efficiënt (thermische en akoestische isolatie en onbrandbaar). Afgezien van het feit dat er geen formaldehyde in het bindmiddel van PURE 38 PN zit, zijn er geen verschillen in de akoestische eigenschappen van deze twee producten. URSACOUSTIC is wel lichter, waardoor het meer waar voor zijn geld biedt.

Ter info: de producten uit ons URSA PUREONE-gamma bevatten geen formaldehyde of andere vluchtige organische stoffen en dragen bij tot een betere luchtkwaliteit binnenshuis. URSA PUREONE is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk isolatiemateriaal.”

Vanaf welke dikte is een akoestische isolatie doeltreffend?

“URSA minerale wol draagt bij aan het wooncomfort en absorbeert geluid door optimale weerstand te bieden tegen luchtstroming. Vanaf een dikte van 40 mm kunnen al akoestische resultaten behaald worden, dit dankzij het massa-veer-massaprincipe voor scheidingswanden.

Tip: Bij lichte scheidingswanden fungeren de gipsplaten als massa en de glaswol als veer.

Wil je maximaal akoestisch resultaat behalen, dan is niet alleen de keuze van het isolatiepaneel belangrijk, ook het totaalsysteem en de plaatsing ervan bepalen de efficiëntie.”

Wat is jouw advies voor een goede verwerking?

“Schakel een vakman in! Wil je als doe-het-zelver toch zelf aan de slag, volg dan deze tips:

  • Zorg ervoor dat de constructie luchtdicht is. Kieren en spleten zijn nefast voor een goede geluidsisolatie. Lichtgewicht metalen profielen hebben dan weer betere akoestische prestaties dan houten profielen, kies dus doordacht en let erop om verbindingen tussen vloeren en plafonds af te dichten met zelfklevende akoestische tape om trillingen te dempen.
  • Plaats nooit twee stopcontacten tegenover elkaar. Kies je voor een dubbele scheidingswand met twee gipsplaten, zorg dan voor een spreiding van de voegen zodat geluid en lucht niet kunnen binnendringen.
  • Ten laatste: kies geen isolatiemateriaal met een te hoge dichtheid, dit zijn namelijk goede geluidsgeleiders. Klop eens op een deur (hard materiaal) en doe hetzelfde bij minerale wol, je hoort meteen wat geluid doorgeeft.”
Afbeelding
Ursa terra ursacoustic

Zijn er premies voor akoestische isolatie?

“Er zijn geen premies voor het isoleren van scheidingswanden, wel voor het isoleren van een buitenmuur van binnenuit. Voorwaarde: de werken moeten uitgevoerd zijn door een aannemer, en de isolatie moet een Rd-waarde ≥ 2,0 m²K/W hebben.”

Conclusie:

Voor je start met het akoestisch isoleren van een woning, moet je eerst nagaan van waar de geluidshinder vandaan komt: van binnen of buiten, of via muren, vloeren plafonds of tussenmuren. Zorg niet alleen voor kwalitatief materiaal, maar ook voor een perfecte uitvoering.

SKAP PROTECT ® DE NIEUWSTE INNOVATIE VAN KNAUF VOOR HET ONDERHOUD VAN JE GEVELPLEISTER

Lees meer

SEMIN Bref: ecologische isolatie op basis van gerecycleerde PET-flessen

Lees meer